Logo LVNT

LVNT

Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten

 Mijn LVNT

Leden aan het woord: Michel Tomaello

Vertel eens iets in het kort over jezelf?

Ik ben een leergierige en onderzoekende persoonlijkheid met een gezonde dosis intuïtie, waarmee ik altijd op zoek ben naar nieuwe invalshoeken om mijn leven te kunnen doorgronden en vereenvoudigen. Reizen is een van mijn favoriete bezigheden omdat ik het zeer boeiend vind om andere landen, gebieden, mensen en culturen te leren kennen. Bovendien ben ik op mijn best in de natuur en houd erg van bergen en wandelen. Samen met mijn vrouw Silvia werk ik in onze natuurgeneeskundige praktijk te Vlaardingen. Wij zijn al 30 jaar samen en hebben inmiddels 3 volwassen kinderen (19, 21 en 24). Het is erg fijn om onze  interesses en groei te kunnen blijven delen met elkaar. In 2009 heb ik de opleiding als natuurgeneeskundig energetisch therapeut afgerond om mijn praktijk te professionaliseren en na vele jaren van inzet, zelfontdekking en opleiding was het mogelijk om ons centrum rendabel te maken. Toch ben ik pas eind 2013 fulltime gaan werken als therapeut. Het was medio 2014 dat ik lid ben geworden van de VNT. Voorheen ben ik jaren lang lid geweest van de NFPN en later de VAG. Na de fusie van deze verenigingen in het Verbond besloot ik om een periode vrijaf te nemen, even vrij van alle verplichtingen en veranderingen. Dit heeft mij goed gedaan. Het was voor mij een tijd van veel vrijheid, ontdekking, inzicht en vernieuwing. Na jaren lang tussen de energetisch therapeuten vertoeft te hebben voelde het goed om een beroepsvereniging te vinden met een multidisciplinair karakter. Een manier om te leren hoe andere therapeuten werken met hun cliënten. De VNT was hierin een natuurlijke keuze. Alles wat ik in de praktijk doe is cliënten en cursisten bewust maken op welke wijze zij een relatie kunnen opbouwen of uitbreiden met hun innerlijke krachtbron of essentie. De focus verleggen van de buitenwereld naar binnenwereld zodat zij kunnen gaan luisteren naar de signalen van hun eigen lichaam en geest. Ik voorzie mensen graag van gereedschappen waarmee zij zelf verandering, verlichting of verbetering kunnen bewerkstelligen in hun eigen, vaak uitdagende, situaties. Dit doe ik met behulp van energetische therapie, mindfulness, hypnotherapie, workshops en cursussen.

Wat is de reden dat je een boek hebt geschreven?

Het is nooit mijn intentie geweest om een boek te schrijven. Het boek “gebeurde” gewoonweg. Begin 2014 voelde ik een innerlijke drang om plaats te nemen achter mijn computer en een overzicht te maken van alle voor mij belangrijke inzichten die ik de laatste 10 jaar heb mogen ontvangen. Inzichten welke mijn leven veel meer rust, meer kleur, glans en betekenis hebben gegeven. In mijn praktijk ervoer ik inmiddels dat de inzichten die mij enorm hadden geholpen om positief te veranderen ook effectief bleken te zijn voor mijn cliënten.

Hoe verliep het proces van het schrijven van je boek?

Het proces van schrijven was best komisch. Elke ochtend om een uur of 3 werd ik gewekt door die innerlijke drang om te schrijven. In het begin probeerde ik dit te negeren en ik zij tegen mijzelf: “nog drie uurtjes slapen dan mag je”. Maar dit werd niet geaccepteerd, ik moest uit bed. Eenmaal aangekleed en plaatsgenomen achter het toetsenbord begon het mooie proces van innerlijke verbinding. De woorden vloeiden via mijn vingers naar het toetsenbord en ik hoefde er niet eens over na te denken. Het was voor mijn verstand best lastig omdat het niet mee mocht doen. De woordenstroom blokkeerde direct als ik bijvoorbeeld de rode en groene strepen zag van de spelling en grammatica controle en mijn ratio dit wilde aanpassen. Ik moest leren om alles los te laten; spelling, zinsopbouw en inhoud. Toen ik dit had overwonnen bleef alles stromen en elke ochtend opnieuw stond er weer een gedeelte van een hoofdstuk op papier. In enkele weken was het concept gereed en mocht ik eindelijk alles taalkundig gaan redigeren. Mijn gezin keek met fronsende blikken naar dit proces en vroegen zich af wat ik nu weer aan het doen was, iedere dag zo vroeg in de morgen. Zij vonden het heel bijzonder toen ze de dikke enveloppen met de manuscripten op tafel zagen liggen, gereed om naar de diverse uitgevers te versturen.

Vertel eens iets over het boek.

Het boek is een leidraad waarmee het mogelijk is om je leven meer kleur, glans en betekenis te geven wanneer je hier behoefte aan hebt. Het vertelt het verhaal over de invloed van onze gedachten, gevoelens en emoties op ons eigen leven. Het boek beschrijft de weg “naar binnen” zodat mensen leren luisteren naar de signalen van het lichaam en hun intuïtie en hier ook gehoor aan durven gaan geven. Het boek beschrijft ook het belang om jezelf op de eerste plaats te zetten zonder egoïstisch te zijn. De kracht van zelfkennis is in begrijpelijke taal geschreven en eenvoudig verwoord want mijn motto is: eenvoud is kracht. Het boek beschrijft de invloed van weerstand en strijden, het vertelt over relaties, gezondheid en ziekte. Het boek legt uit dat het leven je niet overkomt maar dat je de oorzaak bent. Alles geschreven in dit boek is voor iedereen toepasbaar en het mooie is dat ik alle facetten eerst zelf heb doorleeft en ervaren, en met zekerheid kan zeggen dat het werkt. Ik ben zelf erg blij met de mooie opbouw van dit boek. Elk hoofdstuk bouwt door op het vorige en vormt uiteindelijk een mooie boodschap.

Heb je meerdere boeken geschreven?

De kracht van zelfkennis is mijn eerste boek en heb nog geen intentie om een volgend boek te gaan schrijven. Maar van binnen voel ik al dat het niet blijft bij dit ene boek. Waarschijnlijk zal ik zelf eerst weer nieuwe levenservaring, ontdekking en inzichten mogen opdoen alvorens het te kunnen delen met andere mensen.

Heb je tips over hoe je een boek schrijft?

Dat is een lastige vraag als beginnend auteur. Voor mij persoonlijk is het erg belangrijk dat het schrijven vanuit een innerlijke verbinding plaatsvindt waarmee de woorden de kans krijgen ongecensureerd op papier te verschijnen. Tevens schrijf ik het beste over de zaken die mij inspireren en vreugde brengen en daardoor graag wil delen met anderen. De ontdekking van het innerlijk is voor mij de mooiste weg die je als mens kunt bewandelen. Niet altijd even gemakkelijk en leuk maar wanneer je je ware zelf stapje voor stapje beter leert kennen en oude ballast leert verwijderen zijn de voordelen ongekend.

Zou je nog een boek willen aanraden?

Er zijn vele boeken die ik mensen kan aanraden. Op dit moment kan ik alleen maar vertellen welk boek ik momenteel aan het lezen ben en dat is: God Talks with Arjuna van Paramashansa Yogananda. Een dikke pil van meer dan 1200 pagina’s vol met prachtige parels van wijsheid. Voor mij moet een boek op-liftend, inspirerend en activerend zijn. Waar haal ik de tijd vandaan zul je vragen? Ik vind het fijn om dagelijks wat tijd te reserveren voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit is voor mij zo vanzelfsprekend geworden, zeker toen ik ging begrijpen dat ook de kennis en wijsheid van anderen helpen in mijn eigen ontwikkeling en ik niet zelf elke keer opnieuw het wiel hoef uit te vinden.

Wat zou je de VNT-leden nog willen vertellen of meegeven?

Dat het een voorrecht is om als therapeut mensen tijdelijk te mogen ondersteunen op hun levenspad. Dat wij als natuurgeneeskundig therapeuten echt de kans krijgen om tijd te besteden aan onze cliënten, dit in tegenstelling tot vele artsen en doctoren die onder (te) hoge werkdruk staan. Het is ook erg bijzonder dat cliënten dagelijks nieuwe uitdagingen met zich meebrengen zodat onze eigen groei en ontwikkeling niet stil blijft staan. Het is zo uniek dat elke dag weer anders is. Mocht je het boek van Michel Tomaello willen lezen? Dat kan via de webshop van Uitgeverij Elikser. VNT-leden kunnen het boek op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 april as. met € 2,00 korting bestellen (€ 16,00 i.p.v. € 18,00), de verzending van het boek is op deze drie dagen gratis. [caption id="attachment_18" align="alignnone" width="205"]Boekomslag De kracht van zelfkennis De kracht van zelfkennis[/caption]

Zoek een therapeut

Een therapeut nodig? Zoek er een bij je in de buurt

Zoeken

Contact opnemen met LVNT

info@lvnt.nl

Liendertseweg 112-2, 3815 BJ Amersfoort

033 - 472 6003


Bereikbaar op dinsdag en woensdag
van 10.00 uur tot 12.30 uur.