Estafette-interview: Tallien van der Wal

De VNT geeft haar leden het woord. In een leuk vlot interview leren we de betreffende persoon een beetje beter kennen. Op deze manier willen we naast de professionele kant ook de persoonlijke kant van onze leden belichten. Iedere geïnterviewde mag zelf weten aan welk ander lid hij het stokje doorgeeft. Deze keer is Talien van der Wal aan de beurt.

Vertel eens iets over jezelf!

Mijn naam is Tallien van der Wal, ik woon met man en zoon van 18 jaar al 17 jaar in Wageningen. Daarvoor hebben we een paar jaar in het buiten land gewoond (Kameroen, Maastricht en Nepal). Een dag per maand doe ik vrijwilligers werk bij de voedselbank.

Welke hobby’s heb je?

Ik hou van lezen, koken, wandelen, werken in mijn moestuin en ik zing af en toe mee met een project koor. Museums hebben ook mijn interesse.

Welk boek of film spreekt je het meest aan?

Er zijn zoveel mooie boeken en films; wat te kiezen?! Ik kies As it is in Heaven, een Zweedse film over het wel een wee van een plattelands koor. En een gevierd concert dirigent die het kalmer aan moet doen en teruggaat naar z’n geboortedorp. En hij wordt de dirigent van dat koor. Ik krijg nog steeds kippenvel bij Gabriella’s song.

Wat is je favoriete muziek of lied?

Mijn muziek smaak is breed van klassiek tot pop tot jazz.

Wat is je droom of toekomstvisie?

Dat ik nog een paar jaar geïnspireerd verder kan gaan en mensen kan raken. Droom is om een cursusruimte aan huis te hebben. Maar daarvoor moet ik verhuizen en ik zit veel te goed op dit plekje. Ik wil ook nog eens een bewustheidspel bedenken en uitgeven.

Wat voor soort praktijk heb je, en wat doe je? Waarom met deze behandelvorm?

Ik heb een praktijk voor Rebalancing en Massage. Ik vind het een mooie manier van werken via het lichaam en je neemt ook de geest mee: Wat is de invloed van je denken op je manier van leven? www.luisternaarjelichaam.nl heet mijn website en dat is precies wat ik je probeer te leren, voelen, zijn. Je wordt je bewust van de spanning in je lichaam en wat dat zou kunnen zeggen.

Welk bijzonder verhaal ligt ten grondslag aan wat je bent gaan doen?

Niet zo heel bijzonder hoor. Ik was bezig met een studie voor creatief therapeut toen ik voor mijn 2e jaar zakte. Ja wat dan? Ik dacht wat vind ik nog meer leuk om te doen? Masseren!  Toen ben ik via sportmassage, Shiatsu, academie voor massage en beweging terecht gekomen bij Rebalancing en toen viel het kwartje. Ja, dit wil ik doen! En heb ik nu al 19 jaar een praktijk in Rebalancing.

Werk je samen met anderen?

Ja ik heb twee samenwerkingsverbanden:

Ik geef samen met een collega al 11 jaar Massage cursussen met Rebalancing technieken. De basis en de gevorderden. En komende zomer gaan we voor de 5e keer met een groep cursisten naar een hut in Zwitserland (op 1.500 meter hoogte) een inspiratie week houden. Wandelen, mediteren en masseren in de overweldigde bergnatuur. Ongelofelijke mooie weken zijn dat. Heel bijzonder.

En ik heb een samenwerkingverband met drie lokale massage collega’s die andere vormen van massage beoefenen. Daarmee vorm ik Massage-evenementen. En zoals de naam al zegt masseren we op evenementen. We willen massage zo gewoon maken als naar de kapper gaan. Ik heb al op de gekste plaatsen staan masseren: een trance festival (met oordoppen in), naast een spelende band, op een braderie, markt, symposium, personeelskantine, in een park, op het strand, in een winkelstraat, in de snoelzelruimte van een instelling,…. en in de blakende zon en op een koude mei dag. Ons paradepaardje is de Wageningse Massagedag dan zijn er allerlei masseurs in de bieb die kleine sessies geven over de kleren heen en de mensen maken zo kennis met wat er zoal aan massage aanbod is in de regio en dat voor een klein bedrag. Het geld gaat naar een lokaal goed doel.  Afgelopen 16 maart was het weer zo ver, voor de 7e keer. www.massageevenementen.nl

Ik kan het iedereen aanraden een samenwerking verband aan te gaan. Je veld wordt zo veel groter en het is leuker. Dit werk kan soms wel eenzaam zijn als je dat niet doet.

Welke (mooie of bijzondere) resultaten heb je mogen zien in je praktijk?

Het is zo een eer om een stukje met mensen mee te lopen op hun weg en ze bewust te kunnen maken van hun lichaam. Een dame staat me nog bij. Ze was van een paard gevallen en had daarbij pijn in haar rug gekregen. De pijn kregen we niet weg maar haar hele houding naar die pijn veranderde. En ze ging lachend weg. Je hebt me mijn lichaam teruggegeven zei ze. Ze werd niet meer bepaald door haar klachten.  Ik durf mijn emoties nu meer te voelen. Ben er niet meer bang voor. Beren op de weg worden kleiner. En er komen ook klanten in mijn praktijk die nu beter voelen wanneer ze even gas terug moeten nemen. De balans hervinden.

Wat is je motivatie om op dit vakgebied bezig te blijven? Wat drijft je?

Phoe, het lichaam is zo wijs als je weet hoe ernaar te luisteren. Ik heb net een cursus gedaan bij Connie van den Arend systemisch werk via aanraking. Dat is weer een hele nieuwe wereld voor mij, erg fascinerend. Daar kan ik nog jaren mee voort met dat te integreren in Rebalancing.

Wat is je (levens)motto?

Ik citeer SN Goenka een Vipassana leraar; “Mogen alle wezens gelukkig zijn.”

Wat zou je de lezers nog willen vertellen of meegeven?

Zorg goed voor elkaar.

Aan wie geef jij straks het Estafettestokje door?

Aan Erik Oosterink, natuurlijk-beter