Estafette-interview: Margreet Chardon

Massagetherapeute Diana de Rijk gaf het estafette stokje door aan mij, mede om een andere groep therapeuten aan het woord te laten. Dank daarvoor! Tot nu toe zijn er vooral massagetherapeuten geïnterviewd en VNT-leden geven allerlei soorten therapieën, dus nu een andere vorm van natuurgeneeskunde:

De Merel, praktijk voor natuurgeneeskundige kinesiologie

De naam van mijn praktijk komt heel simpel van het adres waar mijn praktijk 21 jaar gevestigd is geweest: de Merelstraat in Utrecht. Sinds een paar weken zit mijn praktijk in een bedrijvengebouw aan de Demkaweg in Utrecht. Dat is een hele omschakeling, van een eigen bedrijfsruimte met alleen mijn praktijk achter de voordeur, naar een gebouw waar circa 30 bedrijven achter de voordeur te vinden zijn. Hopelijk gaat dat ook boeiende interacties opleveren!

Natuurgeneeskundige kinesiologie

Natuurgeneeskunde is een begrip wat bij veel mensen nog wel een concreet beeld oproept. Hierbij worden klachten behandeld met natuurlijke middelen en adviezen op het gebied van voeding, leefstijl en omgaan met stress. Ieder mens heeft een lichaamseigen zelfgenezend vermogen. Het ondersteunen van dat vermogen is de essentie van natuurgeneeskunde. Dat geldt voor alle therapieën die door VNT-leden worden gegeven.

Maar wat is kinesiologie?

Daar zijn boeken over volgeschreven en dat gaat te ver voor een interview als dit. Voor mij is de essentie dat het een methode is, waarbij je met behulp van spiertesten een antwoord probeert te vinden. Het lichaam weet vaak beter wat goed voor je is, dan je met je hoofd kunt (of wilt) begrijpen. Met de spiertesten probeer ik als therapeute zo goed mogelijk te checken welke invloeden iemand versterken en welke je verzwakken. Bij het woord ‘invloeden’ kun je dan denken aan de eerder genoemde voeding, leefstijl en het omgaan met stress. Ook kunnen er middelen uitgetest worden, die in mijn praktijk variëren van homeopathie, orthomoleculaire middelen tot bloesemremedies om er maar een paar te noemen. Ook beweging, andere ademhaling of meer ontspanning kunnen er uitkomen als belangrijke ondersteuning op weg naar genezing. En natuurlijk ga je er meer van begrijpen, als je het uit probeert!

Wat is er zo bijzonder aan kinesiologie dat ik deze richting heb gekozen?

Vaak speelt toeval een grote rol, zo ook in mijn geschiedenis. Mijn dochter, inmiddels al 30 plus, was een baby die erg veel huilde. Dat was voor haar heel vervelend, maar als onzekere jonge ouders wisten wij ons destijds ook geen raad. In de reguliere gezondheidszorg probeerde men ons gerust te stellen en het is natuurlijk prettig om te horen dat er niets ernstigs gevonden wordt. Maar tegelijkertijd zie je dat je kind totaal niet goed in haar vel zit, dus ondanks de geruststelling voelden we ons niet echt gehoord als ouders. Op de daaropvolgende zoektocht naar meer inzicht en steun, kwamen we bij de kinesiologie terecht. Het testen van voeding gaf al veel houvast. Door de diverse kinesiologen die we raadpleegden voelden we ons gehoord en ondersteund. Op een gegeven moment besloot ik deze testmethode zelf te gaan leren, zodat ik niet telkens naar een therapeut toe hoefde te gaan om meer duidelijkheid te krijgen wat goed voor haar (en ook voor mezelf) was.

Kinesiologie geeft een richting aan waarmee je gezondheid kunt versterken

Goed luisteren naar de essentie van iemands vraag/ probleem is stap 1 in elk (therapeutisch) contact. Maar soms weet je niet waar je de antwoorden moet zoeken. Als je dat al wel wist, dan was het probleem al minstens voor de helft opgelost….. Er zijn zoveel verschillende visies op goede voeding bijvoorbeeld, maar ook over ademhaling bestaan zeer uiteenlopende ideeën. Over welk onderwerp bestaan geen tegenstrijdige opvattingen? In de reguliere gezondheidszorg is het basisidee vooral: “Wat is goed voor de gemiddelde Nederlander?” Maar niemand is de gemiddelde Nederlander, dus als je je niet gehoord voelt of gezien voelt bij de reguliere gezondheidszorg, dan zoeken veel mensen een plek waar hun individuele verhaal wel een luisterend oor vindt. Niemand hoort graag het antwoord: “U moet er maar mee leren leven” of “Het zit tussen uw oren”. Daar kom je meestal niet verder mee.
Bij dit estafette-interview worden diverse vragen gesteld. Eén ervan gaat over je favoriet muziek. Het lied van Huub Oosterhuis, gezongen door dochter Trijntje “Ken je mij, wie ken je dan?” vind ik erg mooi en ook goed passen bij mijn passie voor dit individuele aspect van mijn werk.

Regulier en wetenschap

De reguliere gezondheidszorg streeft een wetenschappelijke aanpak na. Op zich is het prima dat er goed wordt gekeken welke ideeën over gezondheid ‘waar’ blijken te zijn en welke werkwijzen geen effectieve resultaten opleveren. Ik zie mezelf beslist niet als iemand die anti-wetenschappelijk wil zijn. Maar wetenschappelijk denken heeft als valkuil dat er technocratisch wordt gekeken naar gezondheid en daarin kan het individu ‘verdwijnen’. Ieder mens wil gekend en gehoord worden als individu.

Holistisch werken is voor mij authentiek kijken naar iemand

Vanuit het Chinese denken, maar ook veel andere stromingen in de natuurgeneeskunde, kun je veel breder kijken naar bijvoorbeeld ‘een probleem met rugklachten’. Waarom zijn de rugklachten aanwezig? Heeft het iets met je voeding of aanleg te maken, waardoor je bijvoorbeeld vitamine B12 niet voldoende binnen krijgt of opneemt? Wat voor soort pijn is het en wat heb je tot nu toe geprobeerd om het te verminderen? Heb je een lastige jeugd gehad waarbij je niet genoeg ruggensteun hebt gekregen van je ouders? Antwoorden zoeken op dat soort vragen maakt het vak voor mij boeiend. Onlangs was er een patiënt waarvan de ouders in de oorlog het best onzichtbaar konden blijven. Daar waren in de oorlog vele redenen voor. Met behulp van kinesiologie kwam ik uit op het thema van zichtbaarheid/ onzichtbaarheid en dat bleek een eyeopener voor deze patiënt. Hij had dat patroon onbewust overgenomen van zijn ouders. Het had direct invloed op zijn rugklachten. Hij is nog wel bij andere therapie doorgegaan op dit thema, want zoiets los je niet 1,2, 3 op, maar hij was heel blij met dit nieuwe inzicht.

Als je als therapeute zoekt naar individuele mogelijkheden en oplossingen, dan voel ik me uitgedaagd om echt in contact te zijn met degene die mijn hulp heeft ingeroepen. Dan is elk consult een nieuw avontuur. Ik vind het een uitdagend en bevredigend vak!

Ik geef het Estafette stokje door aan Mariëtte Pouw, waarmee ik ooit het basisjaar van de school voor homeopathie in Amersfoort heb gevolgd. Voor haar was het de start van een opleiding homeopathie en voor mij was het de opleiding Medische basiskennis, die in deze opleiding in het eerste jaar werd gegeven.