Estafette-interview: Jolande Meijer

 • Vertel eens iets over jezelf
  Mijn naam is Jolande Meijer, 56 jaar, ik heb een zoon, een dochter en een schoonzoon.
  Sinds juni 2015 woon ik samen met Huub, die drie zonen heeft, in Barneveld.
  Wij hopen dit jaar op een andere mooie plek in Nederland te gaan wonen, waar we onze gezamenlijke praktijk gaan voortzetten.
  Ik heb als kinderverpleegkundige gewerkt in verschillende academische kinderziekenhuizen in Nederland en 2 1/2 jaar in het Elisabeth Hospitaal op Curaçao.
  Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik op een andere manier mensen wilde begeleiden en heb ik bij Holos, Academie voor massagetherapie, de opleiding gevolgd tot massagetherapeut.Naast massagetherapie ben ik ook healer, Dorn-therapeute, geef ik stoelmassages bij bedrijven en workshops in o.a. massages en Vedic Art – schilderen.Tot april 2015 heb ik ruim 20 jaar in Hilversum gewoond. Hier heb ik in 2002 aan huis Massagepraktijk Jolande Meijer opgestart. Het plan was dat ik in september 2015 naar Egypte zou emigreren; maar nadat ik het huis verkocht had, de inboedel naar de kringloop had gebracht, de praktijk aan het afbouwen was, bleek bij een voorlaatste bezoek aan Egypte dat ik die stap niet moest nemen.
  Ik kreeg het inzicht dat het de bedoeling was dat ik in Nederland bleef en dat ik wilde samenleven en samenwerken met Huub, die ik in oktober 2014 had ontmoet tijdens een bedrijfsopstelling.
  Kortom een periode van afsluiten en een nieuwe periode ingaan.
 • Welke hobby’s heb je?
  Mijn hobby’s zijn: schilderen – Vedic Art, fotograferen, wandelen, fietsen, reizen en de natuur in. Met name het schilderen, Vedic Art, vind ik fijn om te doen. Mijn gevoel op het doek zetten. De Vedic Art is gebaseerd op de vedische principes: via 17 principes zet je dat wat je zelf ervaart en voelt op het doek. Je voelt, pakt een kleur en laat ontstaan. Kort gezegd: je hebt een idee, je plant het zaadje en laat dit tot ontwikkeling komen. Dit zaadje dat onder allerlei “weersomstandigheden” tot ontwikkeling kan komen.
  Het mooie hieraan is dat alles wat op het doek staat klopt, in elk geval voor jezelf. Je hoeft iets niet na te schilderen, de verhoudingen hoeven niet te kloppen. Het geeft zoveel vrijheid!!
  Voor mij is het schilderen inherent aan het leven. Je hebt een idee (project), je gaat het uitwerken, het werkt wel of het werkt niet. Je komt je emoties, gevoelens, weerstanden, etc. tegen en op een gegeven moment is het voor jezelf klaar of genoeg. Je zet er een punt achter en begint vervolgens weer een nieuw project.
 • Welk boek of film spreekt je het meest aan?
  Ik heb hierover na mogen denken en er staan er een aantal op mijn lijst, maar er wordt duidelijk om één boek of film gevraagd. “Harry Potter” spreekt mij aan. Ik herken mij erin.
  Ik vertaal hem naar mijzelf… Ik wil leven vanuit mijn essentie!
  Maar mijn essentie heb ik vanaf mijn geboorte en in de loop van de jaren goed beschermd tegen de invloeden van de buitenwereld. Totdat ik op een gegeven moment ontdekte dat ik mij anders voordeed dan wie ik in wezen was. Ik leefde niet vanuit mijn essentie, ik had er vele beschermlagen omheen gezet !
  Ik wilde leven vanuit mijn essentie; maar wie ben ik dan?
  In de boeken van Harry kom je allerlei personages tegen die hem –Harry– uitdagen, de strijd aan gaan, die hem kleineren, in de kast zetten, die hem vertrouwen, liefde geven, die hem steunen – zichtbaar dan wel onzichtbaar etc.
  En met al deze factoren is Harry op zoek naar zijn eigen essentie…te leven vanuit zijn eigen kracht, macht en liefde. Harry die zijn kracht, macht wil gebruiken en niet misbruiken.
  Is dit niet wat we ook in ons eigen leven tegen komen ?
  De vele uitdagingen….
  Leven en werken vanuit je eigen kracht, eigen liefde, je eigen kracht gebruiken en ook je macht, leven vanuit je eigen zuiverheid ?
  Ervoor waken dat je misbruik gaat maken van je kracht, macht enz.
  En dan door deze boeken te lezen, te voelen en te ervaren komen herkenningen…..
  ‘ Ik ben de hoofdrolspeler van mijn eigen levensboek ‘
  Net zoals jij de hoofdrolspeler bent van jouw levensboek.
 • Wat is je favoriete muziek of lied?
  Juan Luis Guerra: Cuando te Besos , Viviré en zo veel meer. De zachtheid, de liefde waar mee gezongen en gespeeld wordt. Bij Cuando te Besos met name de laatste tonen van de viool …kippenvel voor mij.
  Cuando te Beso – Juan Luis Guerra
  Het doet mij onder andere ook denken aan de tijd dat ik op Curaçao leefde, woonde en werkte.
  De vrijheid, het mooie weer, het vele diepzeeduiken, de vele feesten in de buitenlucht, de mooie ontmoetingen met de andere bewoners. Mooie herinneringen.
 • Wat is je droom of toekomstvisie?
  Mijn (toekomst) visie is dat ik vanuit Zuiverheid, Eenheid, Respect en Liefde leef en dat ik dit uit mag dragen naar de omgeving.
  Tevens hoop ik dat ik diegene op die wijze mag begeleiden in de processen waarin men zit, dat hij/zij zijn eigen zelfhelend vermogen kan gaan inzetten.
  En wat ik hoop is dat mensen die financieel ruim zitten, behandelingen ruim betalen zodat ik mensen met weinig tot geen financiële middelen ook kan begeleiden.
  Pay it forward system.
  Ook een mooie film!
 • Wat voor soort praktijk heb je, en wat doe je? Waarom net deze behandelvorm?
  Ik heb een praktijk in massagetherapie, ik werk vanuit de holistische visie. Lichaam, ziel en geest zijn één. Onder andere door een fysieke aanraking kan iemand in contact komen met zijn lichaam en ervaren/ voelen wat een (pijn)- klacht hem duidelijk wil maken. Door te kunnen en durven luisteren naar je lichaam kan je bij je eigen essentie komen, leven vanuit je eigen bron, je eigen kracht en hierdoor leven vanuit eigen liefde en eigen verantwoordelijkheid.
  Deze behandelvorm heb ik gekozen omdat ik het gevoel had en heb dat elk mens de verantwoording heeft voor zijn eigen wel en wee, zijn eigen leven. Dat men het zelfhelend vermogen van zijn/haar lichaam kan activeren en door de inzichten die men mag krijgen zijn/haar eigen Leven mag leiden.( met ei dus en geen ij!)
  Dat ik, ook door eigen levenservaringen, mensen dit o.a. aan mag dragen !
 • Welk bijzonder verhaal ligt ten grondslag aan wat je bent gaan doen?
  De tijd, 25 jaar, die ik als kinderverpleegkundige gewerkt heb, was een mooie maar ook een zware tijd, Ik werd geconfronteerd met ernstig zieke kinderen. De begeleiding van zowel het kind als ouders, boertjes, zusjes, opa’s en oma’s waren waarde- en liefdevol maar ook vaak verdrietig en zwaar. Werkzaam op de acute opvang van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (nu UMC) werd het mij van de een op de andere dag teveel, ik kon niet meer handelen.
  De boodschap was duidelijk….stoppen met de verpleging.
  Het werd mij teveel, kon het emotioneel niet meer aan.
  Ook was er een onderhuids gevoel – met alles wat ik mee mocht maken -, er moet iets anders zijn !
  Mijn handen bleven toch wel jeuken en steeds meer kreeg ik het gevoel dat ik op een andere manier met mijn handen moest gaan werken, maar zeer zeker ook met mijn intuïtie.
  Mijn intuïtie die duidelijk aanwezig was, ook toen ik in de verpleging o.a. op de afdeling kinderneurologie werkte. Voordat een kind een epileptische aanval kreeg was ik al bij hen.
  In 2000 kwam ik in aanraking met Holos, wat een verademing was dat.
  Wat een rust en wat was het leuk om te masseren, te voelen, te ervaren en te delen ook met de medecursisten en daarnaast steeds meer te leren en inzichten krijgen over het lichaam, ziel en geest en ook in mijzelf.
  Maar ook wel weer confronterend. De eerste les voetreflexmassage… “ach wat is nou een voetreflexmassage”, “kan ik wel aan, kan ik wel ontvangen”. Nou ik kwam mooi van een koude kermis thuis, ik lag op apegapen! Niet meer in staat om de les te volgen! In de kantine stond een bank waar je heerlijk op liggen kon! Ik heb die dag, op school, op die bank gelegen, zo intens was ik geraakt ! Een hele ervaring rijker.
  Ik kan je vertellen dat een massage in welke vorm dan ook, heel diep, fysiek maar zeer zeker ook energetisch kan raken. Een inzicht die van belang is, ook als ik hele gevoelige mensen, denk aan HSP-ers, via massage mag begeleiden in hun eigen proces.
 • Werk je samen met anderen?
  Ik werk samen met mijn partner in onze praktijk aan huis.
  Mijn partner, Huub, werkt vooral op energetisch gebied, geeft healingen en readings.
  Mijn wens is om met meerdere disciplines te gaan samenwerken.
  Dit hoop ik te gaan doen nadat duidelijk wordt waar wij ons in Nederland mogen gaan vestigen .
  Naast mijn praktijk in Barneveld werk ik 1 dag in de week in Hilversum.
  Geef ik handmassages in een verpleeghuis in Lage Vuursche en samen met mijn partner masseren wij, als vrijwilligers, 1x per 4 weken ouders van ernstig zieke kinderen in het Emma kinderziekenhuis/AMC in Amsterdam.
 • Welke (mooie of bijzondere) resultaten heb je mogen zien in je praktijk?
  k zie in/bij elke sessie mooie resultaten. Dat kan zijn van iemand die voor de eerste keer binnenkomt met zonnebril op en mijn hand niet wil/kan beantwoorden en vertelt dat ze bang is om aangeraakt te worden maar toch een massage wil en zich nadat ze een paar vragen gesteld te hebben zegt: “Zo en nu wil ik gaan liggen en ik wil dat jij alleen maar mijn rug masseert”. “nee het uitkleden is nu geen probleem, wil wel mijn lange broek aan houden.”
  Of
  Van iemand die ik al een paar jaar stoelmassage (1x per maand) heb mogen geven en na een aantal behandelingen in mijn praktijk aan huis in een keer komt met “Ik voel me zo bloot liggen, ik voel me heel kwetsbaar”. Ik wil graag mijn hele lichaam bedekt hebben met handdoeken. Voor ons beide was dit een bijzonder moment. Zo te mogen ervaren dat een massage op verschillende en/of diepere lagen kan werken. Respecteren wat er zich op dat moment aandient is het enige wat er op dat moment is.
 • Wat is je motivatie om op dit vakgebied bezig te blijven? Wat drijft je?
  Mijn motivatie om op dit vakgebied te blijven en verder te ontwikkelen is dat het mij heel veel inzichten geeft, ik steeds meer mag ervaren dat in alles een boodschap ligt en alles verbonden is met elkaar. Dat ik steeds meer mag samenvallen met alles en iedereen om me heen. De herkenning, zo boven zo beneden; zo binnen zo buiten principe.
  Ik liever spreek over verstoringen in plaats van blokkades, het kan zien als leermomenten en dat het steeds leuker wordt om te ervaren hoe ik weer met een verstoring ben omgesprongen.
  Opmerking over dit laatste is wel: Op het moment dat ik midden in een verstoring zit, waar het er vaak storm- /orkaanachtig aan toe gaat en ik niet of nauwelijks in het oog van de orkaan kan zijn of er als een adelaar erboven vlieg om zo overzicht te hebben, dan is dit wel heel, héél zwaar en vind ik het echt niet leuk .
  En om dan vanuit mijn eigen ervaringen mensen te mogen begeleiden vind ik erg leuk en waardevol.
 • Wat is je (levens)motto?
  Wees je zelf er zijn al genoeg anderen.
 • Wat zou je de lezers nog willen vertellen of meegeven?
  Leef vanuit je eigen essentie.
  Herken, erken en accepteer je eigen gevoelens.
  Wees in contact met alles wat er is en hou het klein.
  Hiermee bedoel ik hou het bij jezelf en leef van hieruit naar buiten toe.
  Koester je eigen humor, doe er een beetje zelfspot bij ;)
 • Aan wie geef jij straks het Estafette-stokje door?
  Ik geef graag het stokje door aan Noor van der Laken.