Estafette-interview: Esther Koopmans

Dank je wel lieve Valérie voor het overdragen van de estafette stok aan mij.

Hallo collega VNT leden en andere lezers,

Mijn naam is Esther Koopmans-van Elk. Geboren en getogen in Boven-Leeuwen een klein dorp aan de Waal, gelegen tussen Tiel en Nijmegen. Doordat mijn jeugdliefde en inmiddels echtgenoot ook uit dit gebied komt, zijn wij na onze studies in respectievelijk Deventer en Arnhem teruggekeerd naar Maas en Waal om in mijn ouderlijk huis aan de dijk te gaan wonen. Wij zijn trotse ouders van een zoon van 13 en een dochter van 10 jaar.

Ik ben een echt buitenmens; wandelen in de uiterwaarden met onze hond, fietsen over de dijken, werken in onze prachtige tuin. Dat vind ik heerlijk. Daarnaast zijn koken, theatervoorstellingen bezoeken en lezen favoriete bezigheden. De boeken die ik lees variëren van lees- en studieboeken tot spirituele boeken. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze mijn leven en werk verdiepen. De meest recente boeken die ik heb gelezen zijn ‘handboek Kanker’ van Henk Fransen, ‘Emed, zijn leven aan gene zijde’, ‘brieven van mijn ziel’ en ‘de wijsheid is een vrouw’.

Naast mijn werk en gezin ben ik actief als penningmeester en bestuurslid in het dorpsplatform van ons dorp, ben ik medeorganisator van de jaarlijkse huttenbouw voor jeugdvakantiewerk en doe ik waar nodig vrijwilligerswerk op school en in ons dorp.

Aanvankelijk ben ik financieel opgeleid. Tijdens de 14 jaar dat ik als financieel adviseur en leidinggevende bij een bank werkte, gaf mijn lichaam steeds duidelijker aan dat dit werk en de werkomgeving mij niet bracht wat ik nodig had. Ik werd me gaandeweg steeds meer bewust dat ik vaak de échte verbinding met mezelf en mijn omgeving miste. Toen ik tijdens mijn zwangerschappen letterlijk stil werd gezet door ernstige bekkenklachten, was het voor mij duidelijk dat er echt iets moest veranderen in mijn leven. Dit heeft er in eerste instantie toe geleid dat ik de opleiding Neuro Emotionele Integratie(NEI) ben gaan volgen. Omdat ik nog meer los wilde komen van mijn rationele leven en wilde onderzoeken wat ik voelde, heb ik een jaar later mijn baan opgezegd om de opleiding tot Holos Massagetherapeut te gaan volgen. Ik voelde dat dit het juiste pad was voor mij.

De 4 jarige opleiding was een intensieve periode; steeds weer diepere lagen durven voelen en ruimte geven aan wat er te voelen is. En ook als iets niet lukte of pijn en verdriet deed, mezelf met liefde en mildheid blijven benaderen. Zijn met wat zich aandient in het hier en nu. Ik voelde dat ik steeds meer ging leven. Van mijn hoofd terug naar de basis; voelen en vertrouwen op mijn intuïtie en staan voor wie ik ben.

Ik werk als massagetherapeut vanuit mijn eigen praktijk Essense4you, aan huis. Naast massagetherapie ben ik ook NEI-coach (een afgeleide van kinesiologie). Ik gebruik een biotensor om energetisch te meten waar eventuele blokkades zich voordoen in het lichaam. Waar nodig combineer ik deze techniek met de massagetherapie. Om me intuïtief verder te ontwikkelen heb ik afgelopen jaar de opleiding Energetisch Werk gevolgd. Een mooie verdieping in voelen en vertrouwen op wat er te voelen is. Ook begeleid ik als massagetherapeut cliënten bij de Bankenhoeve, waar mensen komen om begeleid te vasten, om hun lichaam en geest te schonen.

Ik word blij van het intense contact wat ik met cliënten ervaar; in afstemming en verbinding samen met de cliënt stil staan bij wat er te voelen is, er ruimte aan geven, zodat de cliënt inzicht krijgt in zichzelf en in zijn of haar eigen proces. Het voelt als een cadeau om een tijdje mee te lopen op het levenspad van de cliënt. Ook voor mij persoonlijk werkt het geven van een massage helend. Het masseren geeft mij energie en het persoonlijk proces van een cliënt geeft mij regelmatig inzichten in mezelf als mens en als therapeut.

Ik ben er van overtuigd dat de wijsheid in jezelf zit. Je weet zelf wat goed voor je is, alleen ben je dat vergeten door alles wat er van je wordt verwacht in het leven. En door dingen die je hebt ervaren in het leven. Gedachten en aangeleerde patronen spelen daarbij vaak een sturende rol. Het lichaam is altijd in het hier en nu en is eerlijk. Ik vind het boeiend hoe je door een aandachtige en observerende aanraking van het lichaam de cliënt contact kunt laten maken met die wijsheid.

De film ‘Intouchables’ (onaanraakbaren) vind ik een prachtfilm, ik heb hem inmiddels 6 keer gezien en kan hem blijven kijken. Niet alleen om de geweldige hoofdrolspelers en de muziek van Earth Wind & Fire waar ik van houd. Maar zeker om de boodschap.

Mijn muzieksmaak is uiteenlopend, afhankelijk van mijn stemming draai ik oude rock-‘n-roll, disco, luister ballads, rock of klassieke muziek. Vroeger had ik altijd de radio aan, dat is veranderd. Ik merk dat ik de laatste jaren steeds meer van de stilte ben gaan houden.

Het gedicht van Charlie Chaplin ‘Toen ik van mezelf begon te houden’ vind ik prachtig en is voor mij een inspiratiebron.

Regelmatig maak ik bijzondere dingen mee in mijn werk. Prachtig hoe mensen op uiteenlopende manieren tot inzichten kunnen komen. De meest recente indrukwekkende ervaring komt uit mijn privéleven. Mijn moeder is afgelopen december overleden. Zij leed sinds juli aan kanker. Behandeling had geen zin meer. Door het slechte nieuws zat er veel spanning in haar lichaam, met name in haar nek. In afstemming masseerde ik een aantal keren in de week haar hoofd, nek en schouders. Soms was het haar buik die aandacht vroeg. Meestal afsluitend met de voeten, die koud waren en die ze amper voelde. Door de liefdevolle en aandachtige aanraking werd mijn moeder ‘zachter’. Niet alleen haar hoofdhuid en de knoop in haar nek. Ook haar benadering van haar ziekte en haar reacties naar haar omgeving. Ze heeft het leven op een zachte liefdevolle manier los kunnen laten. Een prachtige verbinding die zowel voor mijn moeder als voor mij heel waardevol is.

Mijn droom voor de wereld is dat mensen minder bezig zijn met materie, macht, geld en uiterlijk vertoon. Er is zoveel meer dan dat. Alles is met elkaar verbonden. We hebben elkaar nodig.

Ik voel me dankbaar dat ik de afgelopen jaren ruimte heb gekregen en genomen om mezelf te ontwikkelen tot wie ik nu ben. Ik wens mezelf dat ik die ruimte nog meer ga voelen, zodat ik moeiteloos en zichtbaar door het leven ga, mijn praktijk nog meer gaat stromen en mijn werk meer verweven raakt met mijn privéleven.

Mijn persoonlijke toekomstdroom is dat ik een plek ga creëren waar mensen zich welkom voelen voor een bezinningsperiode onder begeleiding van mij en anderen middels massages, gesprekken, wandelingen, meditaties enz.

Ik geef de estafettestok door aan Nadja Vos, ex medestudent, collega en vriendin.