Estafette-interview: Diana de Rijk

Dankjewel Ron Westerhof voor het doorgeven van het VNT estafette stokje!

Bistare Massagetherapie
Beste VNT-collega’s, mijn naam is Diana de Rijk. “Bistare” is de naam van mijn praktijk voor holistische massagetherapie, Nepalees voor “langzaam”. In Nepal leerde ik dat je in de Himalaya het beste in een langzaam tempo de berg op kunt gaan, dus níet te snel, efficiënt of doelgericht…Mijn massages zijn in een langzaam tempo, bij mij kunnen mensen vertragen, even weg uit de ‘rat’ race. Ik specialiseer mij in het behandelen van burn-out, iets waar ik in het verleden zelf ook mee te kampen heb gehad.

Over Diana
Ik ben 53 jaar en woon samen met mijn lieve man op een hele fijne rustige plek midden in het historische centrum van Utrecht.

Als kind was ik vroeger altijd buiten aan het spelen met vriendjes en vriendinnetjes. En zo is het nog steeds een beetje. Ik moet gewoon elke dag naar buiten en hou van avontuur; wandelen, fietsen, hardlopen, roeien. Vele mooie reizen heb ik gemaakt. Vaak met anderen en soms alleen. In Nederland ben ik geregeld op de Wadden te vinden waar ik de helft van het jaar een tent heb staan. Heerlijk is het daar. Genieten van de stilte, een breed leeg strand, zeehonden, prachtige vergezichten en sterrenhemels, elke ochtend een duik in zee. Daar hoef ik helemaal “niks”.

Als ik mijzelf in een woord mag samenvatten, dan gaat het vooral om “aandacht”. Aandacht voor anderen, luisteren, aanwezig zijn, voelen. Kortom er zijn. Voor anderen en voor mijzelf natuurlijk.

Massagetherapie en burn-out
Ooit kwam een jonge vrouw (ca 30) in mijn praktijk met diverse burn-out gerelateerde klachten. Moe, slecht slapen, hartkloppingen, hyperventilatie.

Ze werkte hard, vond haar werk niet leuk, het was te druk. Het ging niet meer. Iedere sessie bracht haar rust en nieuwe inzichten over zichzelf. Ze leerde zichzelf beter kennen, zelf inzien wat ze nodig had en handelde hiernaar. Inmiddels is ze 2 jaar verder, heeft een leuke parttimebaan die bij haar past, is getrouwd en net moeder geworden. Het gaat veel beter met haar. Toch blijft ze af en toe komen om contact te houden met haar lichaam en stil te staan bij zichzelf. Voor mij een heel mooi voorbeeld hoe massagetherapie kan bijdragen aan bewustwording en ondersteunen in persoonlijke ontwikkeling. Dat doe ik met heel veel liefde. Het mooie van deze behandelvorm vind ik de “zijns-houding”. Dat je goed bent zoals je bent, en er niets anders hoeft aan jou. Dat ik werk met de innerlijke wijsheid van de cliënt zelf. Vaak weten mensen zelf eigenlijk al heel goed wat ze nodig hebben.

Waarom Massagetherapie
Ik ben dit werk gaan doen omdat ik mensen wilde helpen op een manier die mij heeft geholpen om steeds meer mijzelf te mogen zijn. Meer genieten. Minder maskers nodig hebben en meer kwetsbaarheid kunnen laten zien. Dat voelt als helend en bevrijdend. Dat gun ik een ander ook en vind ik heerlijk om te doen. Dát te mogen inzetten, wat ik zelf ook zo positief heb ervaren of geleerd.

Toekomst

Mijn toekomstvisie of droom; ik wens dat er steeds meer preventief gewerkt kan gaan worden in de zorg. Meer samenwerking tussen complementaire en reguliere zorg. Dat men zich steeds meer bewust wordt van de rol van iemands eigen verantwoordelijkheid in de gezondheid. Dat zou toch prachtig zijn…

Boeken en muziek

Ik lach me altijd suf om Agnes van Peter van Straaten. Over een slonzige vrouw die zich iedere keer voorneemt haar leven te beteren maar dan toch weer in de kroeg belandt. De imperfectie is zo grappig en herkenbaar. Bijna alle romans van Isabelle Allende vind ik prachtig vanwege het bizarre en het avontuur.

Ik hou van vele soorten muziek. Van de Matheus Passion van Bach (“Erbarme Dich”), tot Bob Marley (“Three little birds”), Vanessa da Mata & Ben Harper (“Boa sorte”) tot Lianne La Havas (“Green & gold”). Muziek raakt iets in mij, ik word er vrolijk van of melancholisch, of moet ineens nodig dansen hahaha!

Wijsheid
Als laatste: in een uitzending van College Tour zei Ali B ooit:

Geef dat aan een ander, wat je graag wil geven én wat past bij de behoefte van die ander”.

Ik geef het stokje graag door aan therapeut Magreet Chardon